Pääsykoemörön kohtaaminen

Nyt on ehkä kulunut tarpeeksi aikaa viime pääsykokeesta, jotta voin hieman pohtia ajatuksia koskien seuraavaa ponnistusta. Kesällä olen pohtinut asiaa vain todella kevyesti, ja yrittänyt pysyä rauhallisena, jotta pystyisin aloittamaan pääsykoeluvun osa 2 ilman paniikkia.


  Päällimmäisenä mielessä on pelko siitä, mistä saan tarpeeksi motivaatiota, sillä kokeessa käyminen viime keväänä todella antoi realistisen käsityksen siitä, kuinka paljon työtä opiskelupaikka psykologialla vaatii. Tällä hetkellä motivaatio on edelleen täysin hukassa, ja suunnitelmana kuitenkin olisi aloittaa lukeminen pikkuhiljaa lähiviikkoina. Kirjat olen avannut jo kerran, ja jo se on minulle voitto. Yksi kynnys on ylitetty, ja pienen pieni into alkaa herätä sisälläni. Toisaalta tämä tuntuu kutkuttavalta haasteelta: pystynkö voittamaan itseni ja antamaan kaikkeni? Nyt on kulunut jo jonkin aikaa siitä, kun olen viimeksi opiskelumerkeissä laittanut kaiken peliin, sillä syksyn yo-uusintoihin menin kuitenkin verrattain kevyellä työpanoksella. Jonkin verran intoa antaa se, että jonkin aikaa on jo tullut käytyä töissä, ja elettyä niin että työt tehdään työpaikalla, eikä niitä juuri tarvitse sen jälkeen ajatella. On siis ihan kiva päästä käyttämään aivoja myös vapaa-ajalla. Tämä ajatus kestää varmasti hetken, mutta tiedän kaipaavani hyvin nopeasti sitä fiilistä kun voi töiden jälkeen vain maata sängyssä ilman ajatuksia ja tekemisen pakkoa.


  Motivaatio on kyllä vaikea aihe. Kerta toisensa jälkeen sen kanssa tulee painittua, ja aina ajattelee että ensi kerralla sitten innostun ja tiedän miten motivoida itseäni. En tiedä, en todellakaan. Luulen etten koskaan opikaan. Olen aivan liian mukavuudenhaluinen ja itsekuriton, joten tämä projekti on kyllä kaikin tavoin järjettömän suuri haaste. Niin kyllä varmasti suurimmalle osalle. Onneksi aina voi pohtia sitä, että monet kymmenet ja sadat pääsevät joka vuosi opiskelemaan, myös psykologiaa. Se on siis mahdollista:)
 Nyt tuli melko sekavaa ajatustenvirtaa, tsemppiä mukana pysymiseen! Näin työpäivän jälkeen ylikierroksilla käyvänä on mielenkiintoista kirjoittaa tälläisestä aiheesta:D
 Ihania syyspäiviä!
-Jeanina

Kommentit

  1. Hei!

    Mä motivoin itseäni ajattelemalla sitä psykologin työtä. Kuinka hienoa olisi saada oma vastaanottohuone esimerkiksi jossain sairaalassa tai perheneuvolassa. Sitten luen paljon esimerkiksi juuri näitä psyka-aiheisia blogeja paljon. Mietin myös sitä tunnetta, kun Opintopolussa lukisi se hyväksytty. Varmaan tuntuisi ihan uskomattomalta.

    Nyt ainakin tiedät, mitä kokeessa voi olla ja olet lukenut tilastoa jo runsaasti aikaisemmin. Mitään uusia kaavoja ei tarvitse opetella :) ja sulla on varmasti kaikki tilaston perusasiat jo hyvin hallussa, niin voit keskittyä enemään vaativiin ja soveltaviin tehtäviin.

    Tsemppiä lukemiseen!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Riku!
      Tosi hyviä motivaattoreita kyllä. Oma huone jossain vielä määrittelemättömässä paikassa on kyllä uskomattoman hieno ajatus. Sitten voisi pohtia että tehty työ ei todellakaan ollut turhaa. Uskon että kumpikin meistä pääsee siihen vielä, mikäli tahtoo.
      Totta tuokin, kyllähän sitä tilastoa tuli viime vuonna tahkottua, ja toivon että pohja olisi hallussa. Todennäköisyydet tuottavat kyllä käytännössä todella paljon tuskaa, ja juuri soveltavat ja vaativat tehtävät ovat nyt painopiste, kunhan saan palauteltua mieleen perusasiat. Mikä on sinun lukemisesi painotus tällä kertaa, vai osaatko määritellä jotain eritystä?:)
      Tsemppiä myös! Kerro sitten miten lukeminen etenee:)

      Poista
  2. Hei!

    Mites sun lukeminen edistyy? Ootko löytänyt motivaatiota? :)

    Itselläni lukeminen sujuu tällä hetkellä hyvin: olen aikataulussa ja kohta lukenut Joensuun psykan kirja kerran läpi. Keväällä sitten tulee hieman haastavampaa, kun julkaistaan myös Jyväskylän artikkelit.

    VastaaPoista
  3. Moi!
    Pahoittelut vastauksesta hirveän pitkän hiljaisuuden jälkeen! Motivaatio on edelleen aika hukassa, hetkittäin näyttäytyy kyllä. Lukeminen on siinä vaiheessa että kirja luettu kerran läpi ja kappaletta vaille myös laskettu läpi. Epäselvää on vielä se, että mitä teen kun saan kirjan laskettua läpi. Ehkäpä seuraavaksi on lisämateriaalin laskujen aika. Kirjan perusasiat on kyllä hallussa, mutta en edelleenkään tiedä miten sisäistää matikka niin hyvin, että esimerkiksi viime vuoden kokeen laskut sujuisivat. Hieman ahdistaa. Miten sun operaatio?:)
    Keväästä tulee kyllä varmasti kiireinen jos moneen paikkaan hakee. Mikäs kirja Joensuuhun nyt olikaan, pääsee aina unohtumaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei!

      Joensuussa oli se Karjalaisen Tilastolliset menetelmät -kirja sekä Ihmisen psykologinen kehitys -kirja, joka on siis 350 sivua puhdasta kehityspsykaa ja pientä printtiä, kirjassa on yksi kuva :D.

      Mä oon nyt lukenu molemmat kirjat ja tunnen osaavani asiat tarpeeksi hyvin. Vielä pitää kertailla ja opetella nippelitietoa hieman. Tässä odotan innolla Jyväskylän artikkeleiden julkaisua 26.3 sekä valmennuskurssin alkamista. Vähän on ehkä mullakin ollut motivaatio-ongelmaa, mutta hieman toisenlaista: eli tunnen osaavani molemmat kirjat niin hyvin, että vähän tylsää jopa lueskella niitä. Kirjat oli samat viime keväänä.

      Voisit yrittää tehdä viime vuosien yhteisvalinnan pääsykokeita. Oletko muuten harkinnut itseopiskelumateriaalin tilaamista? Valmennuskeskukselta saisi 260 eurolla kattavan tilastotieteen paketin, jossa on runsaasti soveltavia tehtäviä.

      Tässä on linkki vuoden 2017 pääsykoeanalyysiin tilastotieteen osalta, kannattaa katsoa! https://www.valmennuskeskus.fi/valmennuskurssit/psykologia/yleista-tietoa

      Poista
    2. Huh, 350 sivua kehityspsykaa kuulostaa melko rankalta:D Tsemppiä sen kanssa! Kiva kuulla että fiilis on tuo, mielummin noin päin. On helpompi lähteä opettelemaan yksityiskohtia jos tuntuu että kokonaisuus alkaa olla hallussa hyvin. Toi on kyllä paha kun samoja kirjoja joutuu lukemaan uusiksi, jossain vaiheessa alkaa aina tuntumaan että jankkaa vain samaa. Kiitos linkistä analyysiin, täytyykin katsella läpi! Ja itseopiskelumateriaalit on kyllä käynyt mielessä, täytyy vielä harkita.

      Poista

Lähetä kommentti